Skip to main content

TRIPTIH - Vesna Gorse


TRIPTIH


- Ispricaj mi nesto MISTICNO - zapovedi devojcica neobicno isticuci poslednju rec. Nedavno ju je naucila i od tada je koristila svakom prilikom da je izgovori, a to je cinila gotovo sa telesnim uzitkom.

Leonard poslusno klimne glavom. U njegovoj utrobi jedan komplikovani deo spozna pojam "misticnosti" i brzi proces stvori pocetak price:

- Na obali reke ziveo je mali sumski duh...

- Ne, ne! - odlucno odbi devojcica. - Reke nisu misticne. Zelim nesto drugo.

Leonard se spusti na kuhinjsku stolicu i razmisli.

- Neobicni letac i njegova kci stigli su sa daleke zvezde...

- Leonard! - prekori ga devojcica. - To sam slusala juce za doruckom.

Leonard uzdahne i stade nizati razlicite pocetke neobicnih prica. Devojcica je nezadovoljno odmahivala glavom, mrstila se i ljutila. Napokon razdrazeno otrca u decju sobu i stade vakcinisati najnoviju lutku protiv opake bolesti, ostavivsi svog mentora da tuguje nad promasenim pedagoskim metodama.

Iz turobnog razmisljanja Leonarda prenu zvuk kljuca u bravi. Narednog trena Melinda agresivno nahrupi u stan i pridje mu bez reci. Rukom mu prodje kroz kosu, i pronasavsi u njoj jedva vidljivu sicusnu sklopku, pokrenu je u stranu.

- George - rece mu strogo.

S Leonardovog lica nestade svaki izraz i ostade samo besprekorna bezlicnost savrsenog engleskog batlera. On se ukipi u stavu mirno.

- Na sluzbi - rece.

- Serviracete za cetiri osobe. Imacemo goste.

- Vrlo dobro - prihvati George.

- Pripremicete sledece - lice joj se zgusnu u dubokoj koncentraciji. - "Potage Julienne"... ne, bolje corbu od luka. Zatim ovcji but... onako kako vi znate, i... imamo li prokelja? Nista za to, narucite telefonom. Pripremite ga na maslacu.

- To je sve, gospodjo?

- Skoro zaboravih salatu. Salatu od celera. Oh, i desert. Za desert... zaista ne znam.

- Sufle od malina? - predlozi George.

- Izvrsno, sufle od malina. To je sve.

- Vrlo dobro, gospodjo.

- Rucak mora biti serviran do 13 i 30.

- Vrlo dobro gospodjo.

Kada ga je Melinda napustila, George je u svojoj savrsenoj memoriji vec zbrajao potrebne namirnice.

Uz pomoc mikroprocesorske rernei svoje vestine zgotovio je rucak za nepuni sat. Upravo je zavrsio serviranje stola u trpezariji i vratio se u kuhinju da izvadi but iz rerne kad zacu zvonce na vratima i ubrzo zatim priguseni kikot koji je najavljivao dolazak gostiju.

Melinda udje u kuhinju, i na nnjegovo zgrazanje umoci prst u jos topao sufle od malina i sa uzitkom ga oblize. Pridje mu sasvim blizu i uroni ruku u gustu grivu njegove kose. Istog casa se nadje u njegovom pohotnom zagrljaju.

- Melinda - pohotno prosapta Sebastijan - nismo tako dugo. Podjimo gore.

- Ne sada, mili - nasmesi se njegova zena i izmigolji iz zagrljaja. -Zar si zaboravio na Arta i Lori? Upravo su stigli. Presvuci se na brzinu i dodji da nam natocis pice, inace cemo ispasti nekulturni.

Sebastijan poslusno krenu ka garderobi cudeci se umascenoj kecelji svezanoj oko struka. Nikada nije ni jaje ispekao!

Comments

Popular posts from this blog

Je li rod nužan? - Is Gender Necessary?; 1974 - Ursula LeGuin

Je li rod nužan? S redinom šezdesetih godina ženski se pokret ponovo stao kretati nakon svog pedesetogodišnjeg zastoja. Bilo je to snažno i silovito okupljanje. Osjetila sam ga, ali nisam tada još znala kolika je ta njegova silina. Jednostavno sam mislila da nešto nije u redu sa mnom. Smatrala sam se feministkinjom; nije mi bilo jasno kako možete biti žena koja misli svojom glavom, a ne biti istovremeno i feministkinja. Ali nikada nisam koraknula ni korak dalje s tla što su ga za nas osvojile Emmeline Pankhurst i Virginia Woolf. Tamo negdje oko 1967. počela sam osjećati određenu nelagodu, potrebu da napravim korak dalje, možda, sama od sebe. Počela sam osjećati potrebu da odredim pobliže i da razumijem značenje spolnosti i značenja roda, i to u svom životu i u našem društvu. Mnogo toga bijaše se skupilo u podsvjesnom jednako onom mojem kao i u zajedničkom — onoga što je trebalo iznijeti u svjesno ili će postati destruktivno. Bila je to ona ista potreba, mislim, koja je navela B

Bari Malzberg: FAZA IV

Bari Malzberg:  FAZA IV Faza I 1. VREME: Nešto zapucketa i u maglini oblika spirohete plima energije pohrli s kraja na kraj, duž sedamnaest svetlosnih godina, a zatim se izli u čisti prostor. Čisti prostor predstavljao je novih dve stotine hiljada svetlosnih godina, a energija, koja je sada postala zgusnuta, strujala je kroz njega kao riba kroz vodu; ubrzavala je, ali je unutra bila neobično statična. VREME: Nešto napade energiju, nekakav kosmički poremećaj ili druga inteligencija, nemoguće je pouzdano reći; energija oseti kako je nešto potiskuje. Ustuknu, a zatim se suprotstavi. Negde u jatu Raka napadač i energija uhvatiše se ukoštac, a njihova borba potrajala je petnaest hiljada godina. Konačno, napadač pade poražen, a energija nastavi svoj put. Inteligencija se povukla. Na nekom potpražnom nivou ona poče da razmišlja. Sistem je kružio oko male zvezde iz klase 'B', gotovo patuljastih razmera, na dalekim rubovima Mlečnog Puta. U okviru normalnog ciklusa lokaln

Planeta fer-pleja - Dimitrije Jovanović

     Planeta fer-pleja  Bio je to već treći zvezđani sistem u kome smo nailazili na istu pojavu. Naime, na planetama, baš pogodnim za čoveka — što se tiče temperatura — svuda smo sretali gorostasno bilje, intenzivno zelene boje, koje je neobično brzo raslo ispuštajući ogromne količine kiseonika. Analize naših uređaja su pokazale da su atmosfere ovih planeta još pre stotinjak zemaljskih godina bile gotovo bez kiseonika a da su obilovale ugljendioksidom. U ovom zvezdanom sistemu smo naišli čak na dve ovakve planete — jedna je nešto toplija a druga nešto hladnija od Zemlje, no ipak dovoljno topla da bi mogla da iznedri život zemaljskog tipa. Ovde nam je sinulo da ona možda i nije namenjena evolucionom početku života već prihvatanju života koji je već daleko odmakao u svom evolucionom razvoju. Na padini jedne ogromne planine ove hladnije planete opazili smo kamenu piramidu čija je belina odudarala od okolnog kamenja. Tačno ispod piramide zjapio je ulaz u pećinu i jednostavno n